NAZORG ANDERS GEORGANISEERD EN GEPROFESSIONALISEERD IN TCO


We blijven allemaal mensen

Dodelijke slachtoffers bij een brand. Zwaargewonden bij een verkeersongeval. Menselijk leed is onlosmakelijk verbonden met het brandweervak. Om te zorgen dat de impact ervan hulpverleners niet boven het hoofd groeit, heeft de veiligheidsregio de nazorg anders georganiseerd en verder geprofessionaliseerd. “We blijven allemaal mensen.”

“Het verwerken van trauma hoort bij ons vak. Maar dat gaat niet iedereen even gemakkelijk af en we weten we dat mensen letterlijk ziek kunnen worden van wat ze zien en meemaken. Dan is het niet meer dan logisch dat we daar professioneel op inhaken en stevig inzetten op preventie. Een paar nachten slecht slapen als je iets heftigs hebt meegemaakt hoort erbij. Maar als dat een paar weken aanhoudt, dan moet er iets gebeuren.”

“Een paar nachten slecht slapen hoort erbij. Maar als dat een paar weken aanhoudt, dan moet er iets gebeuren”

Aan het woord is teammanager Petra Abma van het Stafbureau Brandweer, vanuit het MT Brandweer nauw betrokken bij het begin dit jaar opgerichte TCO: Team Collegiale Ondersteuning. Het team heeft een paraplufunctie voor alle activiteiten op het gebied van nazorg en wordt gevormd door de tien leden van het BOT (het Bedrijfsopvangteam voor eerstelijns collegiale zorg), acht agressiecoaches (als hulpverleners met agressief gedrag zijn geconfronteerd), vijf frontdeskmedewerkers (de eerste aanspreekpunten) en twee vertrouwenspersonen (voor bijvoorbeeld ongewenst gedrag op de werkvloer). Het team staat daarnaast in verbinding met het Instituut voor Psychotrauma (IVP) voor gevallen waarin professionele hulp direct nodig is.


Bekijk via onderstaande knop de infographic over het TCO.

Multidisciplinair

Het TCO werkt veiligheidsregio-breed en multidisciplinair - volgens Petra Abma een “redelijk nieuw” verschijnsel in Nederland - maar binnen het team kunnen met name de leden van het BOT binnen hun werkterrein aangeven waar hun voorkeuren liggen. “Aanvankelijk hadden we het idee dat iedereen in het BOT met elke discipline aan de gang kon gaan. Daar zijn we van teruggekomen. Werkt iemand het liefste op individuele basis? Dan houden we daar rekening mee, net als wanneer iemand een voorkeur heeft voor bijvoorbeeld groepsgesprekken.”


Een ander nieuw aspect aan de nazorg is dat die niet langer vraaggestuurd is georganiseerd. Petra Abma: “Preventie staat centraal. Daarom zijn trainingen gegeven, waardoor bijvoorbeeld bevelvoerders de signalen kunnen herkennen als een collega ondersteuning nodig heeft. Ook is in samenwerking met de meldkamer de ‘Regel van 7’ (zie kader) verder doorgevoerd; daarop staan zeven typen incidenten die dusdanig heftig zijn dat direct al wordt gekeken hoe nazorg moet worden ingericht. De frontdesk TCO geeft daarbij advies aan de leidinggevende ter plaatse, die de impact inventariseert en een nagesprek kan organiseren. Daarin kan worden bepaald wie erbij moet komen: het BOT of – als het om ernstiger zaken gaat – iemand van het Instituut voor psychotrauma (IVP).”

Ondersteuning nodig? Het BOT is 24/7 te bereiken via (072) 204 23 57.

‘Regel van 7’

Elk incident dat valt binnen de ‘Regel van 7’ geldt als schokkende gebeurtenis. Het gaat om:


  1. Geweld/intimidatie tegen ingezette collega(s)
  2. Ongevallen met zwaar letsel, dood of verminking
  3. Ernstig letsel, dood en reanimatie van kinderen
  4. Situaties waarbij familie of collega’s als slachtoffer betrokken zijn
  5. Situaties waarbij sprake is van onmacht bij de ingezette collega(s)
  6. Bizarre situaties en ernstige misdrijven
  7. Alle andere situaties waarbij collega(s) aangeeft/aangeven ondersteuning te willen